Nieuw volksfeest

Van Sinterklaas naar een ander feest?

Het verhaaltje van Sinterklaas uit Spanje is destijds bedacht door een Amsterdamse onderwijzer met gevoel voor humor en die ermee een eenheid voor Nederland heeft willen krijgen. Jan Schenkman schreef zijn verhaaltjes en rijmpjes van een Sinterklaas met stoomboot uit Spanje in de tijd dat  slavernij nog heel gewoon was.  Zowel Spanje en Nederland hadden beiden donkerkleurige slaven. Voor Spanje waren dat o.a. de donkerkleurige Filippijnen en voor Nederland o.a.  De donkerkleurige bevolking uit de Molukkers, Surinamers of de inwoners van Curaçao.

Het verhaaltjes en verstjes van Jan Schenkman zijn misschien wel eens aan een herschrijving toe.

Vanuit betrokkenheid die Nederland altijd met Spanje heeft gehad, kunnen we ons in Nederland misschien eens gaan richten op de Filippijnen. Wanneer we ons dus eens gaan verplaatsen naar de Filippijnse kinderen en wat we hier voor zouden kunnen gaan doen.

Hierbij hoeft een leuk verkleedfeest natuurlijk niet te verdwijnen. Zelfs Carnaval kan een leuk verkleedfeest zijn en je eens te verplaatsen in een andere gedaante kan heel verfrissend werken in de geest van een mens. Zelfs Ebelinger Scrooge uit het bekende Dickens-verhaal, onderging een ware metarmorvose toen hij zich in geest en later ongetwijfeld ook in uiterlijke zin, had willen gaan verkleden als de kerstman.

Want heb je er niets voor in de plaats, dan moet je dat ook niet gaan afschaffen.

Dat is een hele oude stelregel in de psychiatrie die ik ooit in een vooropleiding (preklinische periode) hiervan heb geleerd.

Het is gemakkelijk om iets los te maken, iets af te gaan schaffen of iets te torpederen, maar veel belangrijker is het natuurlijk om te gaan kijken van wat doen we er mee en wat kunnen we er mee doen? Als de zogenaamde "waarheid" open ligt, zal er prompt een andere "waarheid" voor de deur staan en zo zal het door gaan tot het eind. Want geloven doen we al lang niet meer in Sinterklaas. Misschien nog wel een beetje bij de Orthodoxe kerk, maar voor de rest is dit voorgoed passé.

Maak jouw eigen website met JouwWeb