persoonlijke website van Elton John: www.eltonjohn.com

01

"Believe"

I believe in love, it's all we got
Love has no boundaries, costs nothing to touch
War makes money, cancer sleeps
Curled up in my father and that means something to me
Churches and dictators, politics and papers
Everything crumbles sooner or later
But love, I believe in love

I believe in love, it's all we got
Love has no boundaries, no borders to cross
Love is simple, hate breeds
Those who think difference is the child of disease
Father and son make love and guns
Families together kill someone
Without love, I believe in love

Without love I wouldn't believe
In anything that lives and breathes
Without love I'd have no anger
I wouldn't believe in the right to stand here
Without love I wouldn't believe
I couldn't believe in you
And I wouldn't believe in me
Without love

I believe in love
I believe in love
I believe in love

"Geloof"

Ik geloof in de liefde, het is alles wat we hebben
Liefde kent geen grenzen, kost niets om aan te raken
Oorlog maakt geld, kanker slaapt
Opgekruld in mijn vader en dat betekent iets voor mij
Kerken en dictators, politiek en papieren
Alles brokkelt vroeger of later
Maar de liefde, ik geloof in de liefde

Ik geloof in de liefde, het is alles wat we hebben
Liefde kent geen grenzen, geen grenzen over te steken
Liefde is eenvoudig, haat rassen
Degenen die denken dat verschil is het kind van de ziekte
Vader en zoon maken liefde en geweren
Families doden iemand samen
Zonder liefde, ik geloof in de liefde

Zonder liefde zou ik niet geloven
In alles wat leeft en ademt
Zonder liefde zou ik geen boosheid hebben
Ik zou niet geloven in het recht om hier te staan
Zonder liefde zou ik niet geloven
Ik kon niet geloven in u
En ik zou niet geloven in mij
zonder liefde

Ik geloof in de liefde
Ik geloof in de liefde
Ik geloof in de liefde

02

"I'm Still Standing"

You could never know what it's like
Your blood like winter freezes just like ice
And there's a cold lonely light that shines from you
You'll wind up like the wreck you hide behind that mask you use

And did you think this fool could never win
Well look at me, I'm coming back again
I got a taste of love in a simple way
And if you need to know while I'm still standing you just fade away

Don't you know I'm still standing better than I ever did
Looking like a true survivor, feeling like a little kid
I'm still standing after all this time
Picking up the pieces of my life without you on my mind

I'm still standing yeah yeah yeah
I'm still standing yeah yeah yeah

Once I never could hope to win
You starting down the road leaving me again
The threats you made were meant to cut me down
And if our love was just a circus you'd be a clown by now

 

"Ik sta nog steeds"

Je kon nooit weten wat het is
Uw bloed als de winter bevriest net als ijs
En er is een koude eenzame licht dat schijnt van u
Je zult eindigen als het wrak je verschuilen achter dat masker dat u gebruikt

En wist je dat deze idioot kon nooit winnen
Nou kijk naar mij, ik kom weer terug
Ik kreeg de smaak van de liefde op een eenvoudige manier
En als je moet weten, terwijl ik sta nog steeds je gewoon verdwijnen

Weet je niet dat ik sta nog steeds beter dan ik ooit heb gedaan
Ziet eruit als een echte overlevende, het gevoel als een klein kind
Ik sta nog steeds na al die tijd
Het oppakken van de stukken van mijn leven zonder jou in mijn gedachten

Ik sta nog steeds yeah yeah yeah
Ik sta nog steeds yeah yeah yeah

Zodra ik nooit zou kunnen hopen te winnen
Je begint op de weg waardoor ik weer
De bedreigingen die u gemaakt waren bedoeld om mij te hakken
En als onze liefde was net een circus zou je een clown zijn inmiddels

03

Elton Hercules John, artiestennaam en later officiële naam van Reginald Kenneth Dwight (Pinner, Middlesex, 25 maart 1947), is een Engelse popzanger, componist en pianist. Na een carrière van 35 jaar waren er meer dan 250 miljoen opnames van hem verkocht, waarmee hij een van de succesvolste artiesten aller tijden is. Van de remake van zijn single Candle in the Wind (origineel uit 1973) werden meer dan 37 miljoen kopieën verkocht. Van zijn singles belandden er 56 in de Amerikaanse Top-40, 16 in de Top-10, vier op de tweede plaats en negen op de eerste. Hij heeft zes Grammy Awards, een Academy Award, een Golden Globe en een Tony Award gewonnen. Zijn succes had een verregaande invloed op de popmuziek en zorgde ervoor dat de piano binnen de rock-'n-roll populair bleef. In 2004 haalde hij de 49e plaats in de lijst van grootste artiesten aller tijden van Rolling Stone.In 1994 werd Elton John toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Sinds het einde van de jaren tachtig levert hij een hoge bijdrage aan de strijd tegen aids. Ook is hij een groot voorstander van de LGBT-beweging. In 1998 werd Elton John benoemd tot Knight Bachelor. In 2008 plaatste het tijdschrift Billboard hem op de derde plaats in de Billboard Hot 100 50th Anniversary Charts, waarmee Elton John volgens deze lijst de succesvolste mannelijke soloartiest ooit was.

Biografie  

04

Jeugd

Reginald Kenneth Dwight werd geboren op 25 maart 1947 in Pinner (toen nog Middlesex) als oudste kind van Stanley Dwight en Sheila Eileen Harris. Hij leerde piano spelen vanaf zijn vierde. Zijn ouders trouwden pas toen hij zes was. Zijn vader, een luitenant bij de Royal Air Force, speelde trompet in een big band. In 1961 scheidden zijn ouders. Op zijn vijftiende begon hij piano te spelen in cafés. In 1964 richtte hij Bluesology op, een begeleidingsgroep van Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten als The Isley Brothers en Patti LaBelle and the Bluebells en Long John Baldry. In 1967 gebruikte hij voor het eerst het pseudoniem Elton John, een verwijzing naar Bluesologysaxofonist Elton Dean en zanger Long John Baldry. In dezelfde periode begon hij samen te werken met tekstschrijver Bernie Taupin, met wie hij de meeste van zijn liedjes zou maken. Ze schreven enkele liedjes voor artiesten als Lulu, maar algauw zou Elton John zelf gaan zingen.

Jaren zeventig

05

In 1969 verscheen zijn debuutalbum Empty Sky bij DJM Records. De grote doorbraak volgde één jaar later met het album Elton John en de ballad Your Song, waarin hij zichzelf op piano begeleidde. Met zijn gekke outfits en zijn enorme brillencollectie creëerde hij een imago dat aanleunde bij de glamrock. Vanaf zijn album Honky Chateau (1972) werkte hij met vaste muzikanten als gitarist Davey Johnstone, bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson. Deze samenstelling werd de Elton John Band genoemd. In de jaren zeventig scoorde Elton John de ene hit na de andere. Rocket Man gaat over een astronaut vlak voor zijn vertrek. Crocodile Rock is een ode aan de rock-'n-roll van de jaren vijftig. Daniel ging over een Vietnamsoldaat die naar Spanje vlucht omdat hij niet als een held behandeld wil worden door zijn jongere broer en zijn dorpsgenoten. In Goodbye Yellow Brick Road, een titel die verwees naar The Wizard of Oz, maakt een boerenzoon het uit met zijn rijke liefje. Candle in the Wind was een eerbetoon aan Marilyn Monroe. Bennie and the Jets ging over een fictieve rockgroep met een hippe zangeres. Daarna volgden Don't Let the Sun Go Down on Me, Sorry Seems to Be the Hardest Word en Don't Go Breaking My Heart, een duet met Kiki Dee. Song for Guy bestond uit pianospel met wat slagwerk een synthesizer en één lijntje tekst dat herhaald werd: "Life isn't Everything". In 1975 speelde Elton John de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de musical Tommy. Vanaf 1976 verschenen zijn platen bij Rocket Records, een label dat hij samen met Bernie Taupin oprichtte. Ook live vestigde hij een wereldwijde reputatie. In 1979 trad hij als één van de eerste westerse artiesten op in de Sovjetunie. Ook maakte Elton John een gastoptreden in The Muppet Show.

Jaren tachtig

06

In 1982 en '83 scoorde hij met Blue Eyes, I Guess That's Why They Call It the Blues en het uitbundige I'm Still Standing. In 1985 was hij een van de vele sterren op Live Aid en zong hij mee op Dionne Warwicks benefietsingle That's What Friends Are For. In hetzelfde jaar scoorde hij een van zijn grootste hits met Nikita, een liedje over de onmogelijke liefde voor een Oost-Duitse wachter bij de Berlijnse Muur, met George Michael in de achtergrondzang. Hoewel Nikita een Russische jongensnaam is, ging dit lied - in de bijbehorende clip te zien - over een jonge vrouw. In 1986 onderging Elton John een keeloperatie. In deze periode was er veel te doen rond zijn seksuele geaardheid. In de jaren zeventig noemde hij zichzelf biseksueel. In 1984 trouwde hij met Renate Blauel, een Duitse, vrouwelijke geluidstechnicus. In 1988 scheidden ze en noemde hij zichzelf homoseksueel. In 1989 scoorde hij weer een tophit met Sacrifice.

Na 1990

  07

In 1992 richtte hij de Elton John AIDS Foundation op. In 1993 bracht hij een album uit met uitsluitend duetten. Hierop zong hij samen met onder anderen k.d. lang, Little Richard, Kiki Dee, Gladys Knight, Chris Rea, Leonard Cohen, Nik Kershaw en Paul Young. Met George Michael zong hij een liveversie van Don't Let the Sun Go Down on Me. In 1994 werd hij ontdekt door een jongere generatie dankzij de liedjes van The Lion King op tekst van Tim Rice, waaronder Can You Feel the Love Tonight en Circle of Life. In 1997 zong hij op de begrafenis van prinses Diana een aangepaste versie van Candle in the Wind. Met 33 miljoen exemplaren werd de studioversie de best verkochte single aller tijden. Op Deep Inside (1999) van Mary J. Blige speelde Elton John pianofragmenten gebaseerd op zijn eigen liedje Bennie and the Jets. In 1998 werkte Elton John opnieuw samen met Tim Rice voor de musical Aida, en in 2000 voor de soundtrack van De weg naar El Dorado. In 2003 nam hij samen met de boyband Blue een nieuwe versie op van Sorry Seems to Be the Hardest Word. De daaropvolgende jaren bracht hij nog enkele albums uit en bleef hij veel optreden. In 2006 was hij een van de uitvoerend producenten van de film It's a Boy Girl Thing.

2000 tot heden

  08

It's a little bit funny this feeling inside
I'm not one of those who can easily hide
I don't have much money but boy if I did
I'd buy a big house where we both could live

If I was a sculptor, but then again, no
Or a man who makes potions in a travelling show
I know it's not much but it's the best I can do
My gift is my song and this one's for you

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the world

I sat on the roof and kicked off the moss
Well a few of the verses well they've got me quite cross
But the sun's been quite kind while I wrote this song
It's for people like you that keep it turned on

So excuse me forgetting but these things I do
You see I've forgotten if they're green or they're blue
Anyway the thing is what I really mean
Yours are the sweetest eyes I've ever seen                                                                                                                                                      

Het is een beetje grappig dit gevoel binnen

Ik ben niet iemand  die gemakkelijk iets kan verbergen

Ik heb niet veel geld, maar als ik het had

zou ik een groot huis voor ons beiden kopen

Of wanneer ik een beeldhouwer zou zijn, maar helaas ben ik dat niet

Of een man die drankjes maakt in een reizende voorstelling

Ik weet het is niet veel, maar het is het beste wat ik kan doen

Mijn geschenk is mijn lied en deze zijn voor u

En je kunt iedereen vertellen dit is uw lied

Het kan heel simpel, maar nu dat het gedaan

Ik hoop dat je het niet erg

Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik over je zing

En je te zeggen hoe prachtig het leven is, terwijl je in de wereld

Ik zat op het dak en schopte het mos

Wel een paar van de verzen hebben me helpen over te steken

En de zon is al heel vriendelijk terwijl ik dit lied schreef

Het is voor mensen zoals jij die ervoor zorgen dat het apparaat ingeschakeld

Dus excuseer me vergeten, maar deze dingen die ik doe

Je ziet ik ben vergeten als ze groen of zijn ze blauw

Hoe dan ook het ding is wat ik echt bedoel

De jouwe zijn de liefste ogen die ik ooit heb gezien

09

In 2000 kwamen John en Tim Rice bij elkaar om singles te schrijven voor de door DreamWorks gemaakte animatiefilm De weg naar El Dorado. In augustus het daarop volgende jaar kwam de single "Are You Ready for Love" hoog in de UK Charts terecht. In maart 2007 trad hij op in Madison Square Garden voor de 60e keer en wel op zijn 60e verjaardag. Dit optreden was zowel live als via de DVD Elton 60 - Live at Madison Square Garden te bekijken. Op 1 juli van datzelfde jaar verscheen Elton John bij het Concert for Diana dat werd gehouden in Wembley Stadium ter ere van Princes Diana, die ongeveer 10 jaar eerder overleed door een auto-ongeluk. Elton John deed een duet met Lady Gaga bij de 10e Grammy Awards. In maart 2012 werd er bekendgemaakt dat Elton John recentelijk zijn werk voor het eenendertigste album The Diving Board klaar had. Dit album is geproduceerd door T-Bone Burnett en zou in de herfst van 2012 kunnen uitkomen. Om promotionele redenen werd het uitkomen van dit album uitgesteld tot februari 2013. John zong en speelde piano op het liedje "Fairweather Friends" van de rockband Queens of the Stone Age. Het staat op het album ...Like Clockwork, dat in juni 2013 werd uitgegeven.

10

Onderscheidingen: In 1975 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.[13] In 1994 werd Elton John opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1995 werd hij commandeur in de Orde van het Britse Rijk, waardoor hij de letters CBE achter zijn naam mocht zetten. Drie jaar later werd hij door koningin Elizabeth II tot ridder geslagen vanwege zijn liefdadigheidswerk. Sindsdien mag hij zich Sir Elton John noemen.

11