Film OMDENKEN

We kennen uit de wereldliteratuur: schrijver Pierre Beaumarchais (1732-1799) Hij bedacht Figaro uit: kapper van Sevilla. Na vele korte baantjes: acrobaat, acteur, verkoper, wonderdokter etc. Figaro vond zijn roeping als kapper. Als kapper kon Figaro al zijn talenten kwijt en naast kapper werd hij groots bemiddelaar voor de hele omgeving.

In 1987 was ik verrast met de ontmoeting van een Italiaanse kapper in Amsterdam met de naam"Figaro". Hij nodigde me uit om kennis te komen maken en het verbaasde me zeer te zien dat deze kapper dezelfde was als de Figaro van Beaumarchais. Net als in het verhaal was deze Figaro een meester in het bemiddelen. Dus hier een waar gebeurd verhaal. Op mijn vraag of deze Italiaanse kapper mij kon helpen om een klein stukje Italiaanse tekst te vertalen, bracht deze Figaro mij in contact met de meest bijzondere vertaler. De naam van de man was Frans Roth, ook directeur van een theater en goede vriend van een van de bekende toneelschrijvers. Dat was Dario Fo,  Italiaanse toneelschrijver, maar ook  succesvolle regisseur van  Barbiere van Sevilla bij de Nederlandse Opera. Dario Fo is still one of the most talented theater writers of Europe. Mozart, Paisiello and Rossini, combineerden woorden van Beaumarchais met hun muziek. Dit is ook een vorm van: OMDENKEN! Nu verander ik woorden en geluiden (OM) in beelden van beweging, klank & kleur + hoop, dat het rijker wordt. Mijn idee van een straat-opera productie werd een succes en we speelden op straat in heel Nederland. Met geloof + vertrouwen in werkelijke Liefde maakten we de productie van Figaro. Dus bij OMDENKEN: Iets dat onmogelijk leek te zijn, bleek mogelijk te zijn.

Naast deze straat-opera productie deed ik meer kunstproducties. In 2006 startte ik met Hannah Bando: www.stichtingbando.nl

 

We know from the world literature: writer Pierre Beaumarchais (1732-1799) He created Figaro of: Barber from Seville. After many short jobs: acrobat, actor, salesman, miracle doctor etc. Figaro found his most beloved job as a barber. Barber Figaro could use all his talents and beside barber, he became most amazing mediator of the whole environment.

In 1987 I was very surprised meeting an Italian barber in Amsterdam by name "Figaro". He invited me and when I met him I was really wondering that he was same like Figaro of Beaumarchais. Even this barber Figaro was real master in mediating. So here same story, but true happen to me. When I asked this Italian barber helping me to translate little Italian text, this barber Figaro mediate me really with the greatest translator that I could wish. The man's name was Frans Roth, also director of a Theatre and close friend of one of the well-known playwrights. That was Dario Fo, the Italian playwright, but also director of the very succesful Barbiere di Seville for Dutch opera house in Amsterdam. Dario Fo is still one of the most talented theater writers of Europe. The composers Mozart, Rossini and Paisiello combined all three their music with words of Pierre Beaumarchait, and we can be sure that this was a kind of: OMDENKEN. Now I put words and sounds (OM) in image, movement, sound + color. And hope it turn thoughts more brightly. My idea of a street-opera production became successful and was performance in streets of the Netherlands. By Faith+trust in true love we created  production of Figaro. So by OMDENKEN: Something that seemed to be impossible, was found to be possible.

Besides this street opera production, I did more art productions. In 2006  I started with Hannah - Bando: www.stichtingbando.nl       

ATTENTION!

I look for new brothers and sisters

In every part for working together

To tell old & new important themes

 By words, music, art and dance

So if you like the share your

Special quality for working together

Don't be shy to introduce yourself

And contact me:

Hans de Groot

grootdehans@gmail.com

+31 (0)6 4 2233166

Overdracht via filmbeelden

MIJN VERHAAL                  24 oktober 2013

Voor de groep Talent+ (groep met oudere hoogopgeleide werkzoekenden die samen willen werken) heb ik toegezegd om een kleine toelichting te geven voor het maken van jouw filmonderdeel in slechts een paar seconde. Ik stort me op die opdracht op donderdagmorgen 24 oktober 2013, omstreeks 7:00 AM en kwam toen tot het volgende:

VANUIT EEN EENVOUDIG GEGEVEN WIL IK EEN PERSOONLIJK FILMPJE MAKEN VAN MEERDERE MENSEN BIJ ELKAAR.

DIT LIJKT VRIJ EENVOUDIG, MAAR ER GAAT HEEL VEEL DENKWERK AAN VOORAF

OM HET EEN EN ANDER SAMEN TE VATTEN HIER DUS EVEN DE VOLGENDE TEKST DIE VOOR MIJ ALS BASIS STAAT

 Wij zijn mensen in het vlees en moeten leren om niet in de beredenering te zijn in wat wij doen. Want alles wat wij doen zal in Hem kunnen zijn en niet aanschouwelijk voor een mens kunnen zijn.

Deze tekst stond dus per ongeluk op de vrijwel lege pagina die ik achter in een van mijn laatste levensboeken open sloeg. Ik wilde de stappen gaan bespreken die als instructie kan gelden voor het publiek en waar ik dan een klein stukje tekst voor op wil gaan nemen op film. Toen ik dat gedaan had, viel mijn oog dus op de bovenstaande tekst en vond ik de woorden zo goed bij elkaar horen dat ik besloot om het als voorwoord te gaan hanteren.

HET MAKEN VAN HET KORT FILMPJE

OPDRACHT 1 > Je bedenkt = je naam uitspreken - zoals in het oude spelletje van WIE VAN DE DRIE - bv: 

 1. MIJN NAAM IS HANS DE GROOT
 2. IK BEN 56 JAAR
 3. EN IK BEN BEELDEND KUNSTENAAR
 4. MIJN WERK IS BK

In het vierde onderdeel moet dan dus achtereenvolgens naar voren gaan komen:

 • mijn personal branding
 • mijn geloof
 • mijn passie
 • mijn sensatie
 • datgene waar men mij midden in de nacht voor kan wakker maken
 • hier wordt de wereld beter door
 • als ik dit zal kunnen laten zien, zal iedereen het begrijpen
 • belangrijker dan seks is voor mij....

Je gaat in de 4e vraag dus antwoorden met een persoonlijke verscholen vraag die je hebt bedacht. Dit lijkt vreselijk simpel, maar is heel erg uitgedacht door mij. Dit gaat vele malen verder dan een simpel rekensommetje met een conclusie van bijvoorbeeld 1 + 1 = 2 en andere grote onzin.

Het huiswerk dat ik je dus geef is om dit heel erg goed te gaan bestuderen.

Nogmaals dus de 4 onderdelen iets nader beschouwd op een rijtje:

 1. MIJN NAAM (ik wil zijn / ze noemen mij / ik word genoemd / ik ben)
 2.  IK BEN ... JAAR (mijn plaats / mijn moment / mijn ervaring / mijn overview)
 3. EN IK BEN ... (ze noemen mij... / ik ben bewezen... / ik ben overtuigd... / ik herken me in...)
 4. MIJN WERK... (is het aller moeilijkste > met de verborgen vraag) begrijp bovenstaande tekst en spreek dan uit van wat je de mens wilt geven.)
 • WAARMEE WIL JIJ JE MEDEMENS BEDIENEN?
 • WAT KAN JIJ TOEVOEGEN VANUIT JE MEEST INNERLIJKE WEZEN?
 • WAT ZOU JIJ WILLEN GAAN VERANDEREN?
 • HOE KAN JIJ DE WERELD BETER MAKEN? (dit is iets religieus, een droom of een werkelijkheid)

Bekijk de video die ik vandaag heb opgenomen en de uitleg iets nadrukkelijker kan geven:

Miljoenen beelden iedere dag opnieuw

Wanneer we ons zouden realiseren dat we iedere dag werkelijk miljoenen beelden passeren, dan weten we dat we moeten kiezen van wat we laten zien. In sommige gevallen zullen mensen daadwerkelijk die miljoenen beelden vanuit een oogpunt op gaan nemen en het werd me zelfs eens verteld dat dit in Rusland van de verzekering werkelijk verplicht kon worden. In Scheveningen voor het Koerhouse kocht ik eens een digitale filmcamera voor slechts een paar tientjes en het verhaal dat ik er gratis bij kreeg vertelde dat deze camera's golden als veiligheidsvoorschrift voor Russische verzekeringsmaatschappijen. Het apparaatje kon dus zeer zuinig werkelijk miljoenen beelden gaan opneem vanuit een standpunt en was bevestigbaar voor het raam van je auto. Er bij werd er dan geleverd een zuignap voor op de autoruit en een aansluitingstekker aan de accu van je auto. Voor een paar tientjes heb je dus tegenwoordig een filmcamera, fotocamera met zoommogelijkheid en voicerecorder en kan je eigenlijk oneindig veel ermee opnemen. Kunnen we ons dit werkelijk wel realiseren???

Ik heb al eerder gesteld dat er een grote noodzaak is komen te ontstaan om te gaan kiezen. We worden momenteel werkelijk overspoeld met miljoenen beelden en dat is te veel om bevatten. Dagelijks stomen er duizenden letters mijn brievenbus in, tegenwoordig zorgvuldig verpakt in plastic en eens in de zoveel tijd heb ik de plicht om alle woorden en beelden bij elkaar te bundelen en ze weer terug te geven op de plaats waar ik ze wil achterlaten. Kan ik dan niet beter mijn brievenbus gaan labelen? Een gratis labeltje halen bij het gemeentehuis van: GEEN RECLAME?

Wellicht heb je volkomen gelijk om je dit af te vragen en krijg ik van jou al haast de beschuldiging mee dat ik asociaal zal zijn dat ik dat nog steeds niet heb willen doen.

Beeld via je telefoon

Sommige mensen denken dat je met een telefoon alleen maar geluiden krijgt, maar niets is minder waar. Met een telefoon worden dagelijks miljarden beelden uitgewisseld en zelfs via je eigen mobiele of vaste telefoon. Ik maak het dus vrijwel dagelijks mee dat mensen mij opbellen om me blij te willen maken. Dat is toch leuk zal je kunnen denken? En ja, ik kan er niets aan doen, maar ik vind het nog steeds bijzonder leuk en vermakelijk om iedere dag weer die mensen werkelijk te woord staan. Sommige mensen zullen me misschien daarmee voor gek verslijten, maar ik kan het echt niet helpen. Deze Life=performance, waar vaak intelligente studenten hun zeer onderbetaalde bijverdienste mee willen verkrijgen, zie ik als een ware oefening om met mensen te gaan praten. Ze hebben immers geleerd om je vriendelijk te woord te willen staan? Waarom zou ik ze dan niet belonen met deze werkelijke kwaliteit? Heel vaak wordt het dan een zeer komisch gesprek en krijg ik hele levensverhalen te horen van een interviewer die toevallig dat baantje had willen kiezen. En het is niet zelden dat ik na afloop vriendelijk wordt bedankt voor het prettige gesprek. Dat ik een klant ben die alles behalve rendabel zal zijn voor de grote geldverdiener, is zeker het geval.

 

De grote onbekende baas

Eigenlijk praat ik dan ook indirect tegen deze grote baas die ik eigenlijk helemaal niet aardig vind en hij waarschijnlijk mij niet. En misschien ben ik wel een van de grote " rebellen” in zijn ogen die hij het liefst uit de weg zal willen ruimen. Maar ja, we kennen elkaar gelukkig niet of wel?

Eigenlijk denk ik dat ik ook hem of hen, ook wel heb leren kennen. Ik denk bijvoorbeeld direct aan een paar die na hun studie eigenlijk wereldberoemde muziekanten hadden willen worden en de hele wereld wilden gaan veroveren met de klanken die zij met hun muziek konden verspreiden. En ik luisterde eens na hun eerste lied waar ze succes mee hadden gekregen en ik moet je bekennen dat ik het echt niet onaardig vond, maar toch konden ze niet hun brood ermee verdienen en zochten ze een business om wel geld mee te kunnen verdienen.

Zo startten zij een winkeltje waar mensen zich automatisch konden laten masseren. Hadden ze geen masseur nodig en konden ze bergen met geld gaan verdienen, althans dat dachten ze. Met een succesverhaal lukte het hun om vele duizenden guldens los te kunnen krijgen om hun droom te kunnen gaan verwezenlijken. Maar helaas het werd een grote flop. Ze kwamen voor vele duizenden in de schulden te zitten en waren ten einde raad. Hun band geflopt en hun handel dus geflopt.

Maar toen kwam de duivel in hoogst eigen persoon tot hen en nodigde hen uit om naar Amerika te gaan.

" Maar hoe kan dat nou????" vroegen zij zich af, " We hebben toch immers geen enkele cent en alleen maar schulden?"

Mr Devil will enter...

Maar de duivel wilde het hun graag verstrekken en zo kwamen ze dus met het grootste gemak aan nog een andere lening en vertrokken de 2 Hagenezen naar Amerika. Hier kregen ze toen de geheime formule om grof geld te kunnen gaan verdienen en keerden ze er mee terug naar Nederland. Ze pasten hun nieuwe plannen toe en werden in mum van tijd stinkend rijk en de winkel die ze waren begonnen verkochten ze met grote winst met veel beloftes van rijkdom aan een Belg die er door verblind kon raken.

Om het verhaal nu even te beëindigen: Ik ben die Belg in Den Haag gaan bezoeken en heb hem gesproken. Hij is niet blij meer met die 2 Hagenezen en ziet ze dus eigenlijk meer als een paar slimme ratten.

En sindsdien volg ik ze nu een aantal maanden via het internet en kan ik nog steeds niet iets anders concluderen en doe ik mijn best om met ze in contact te komen met een 1 op 1 gesprek. Hoewel ze dat voortdurend willen suggereren, zijn ze hier nog steeds niet toe in staat gebleken en blijven ze gewoon doorgaan met hun tactieken om mij met hun geld te willen gaan lokken.

En uiteraard kan ik ook hier op de delete of negeer kon gaan drukken en me hierbij te laten labelen, maar dat doe ik nog steeds niet.

Ik weet immers dat ze eens een mooi nummer hadden gemaakt dat ik werkelijk de moeite waard vond? En ik hoop echt nog steeds dat ze daar weer eens toe in staat zullen komen.

Korte clip over een beweging in muziek, dans, beeld en woord


Maak jouw eigen website met JouwWeb