Oordelen, veroordelen en voetbalrampen

Op Social Media of in de openbaring van Amerika  of voetbalstadia van Belgie + Egypte

In de social media spreken we van meerdere, tientallen, honderdtallen of zelfs duizendtallen vrienden en volgers en dat terwijl je er misschien wel nog nooit mee gesproken hebt. Voorts kun je zeer willekeurig een heel asociaal gedrag vertonen door te discrimineren van wat je maar wilt. Je kunt iemand deleten omdat de naam je niet aantstaat, of omdat je van iemand te horen hebt gekregen dat hij of zij niet deugt en misschien daar dan blindelings achteraan wil hobbelen.

Zonder dat iemand zich dat zelf bewust zal hoeven te zijn, zal iemand door andere mensen ingekleurd kunnen worden en ze zullen daarmee iemand kunnen worden die ze in werkelijkheid nooit zullen zijn.


Martin Luther King en zijn mogelijk onschuldige dader die levenslang krijgt.

Neem nou eens de zogenaamde moordenaar van de superheld Martin Luther King.
Martin Luther King werd vermoord in een grote menigte en er is toen iemand opgepakt omdat men op dat moment zeker een dader moest aanwijzen en dat kon volgens vele vermoedens iemand zijn die het uiteindelijk helemaal niet had gedaan.
In het wereldnieuws moest men de moordenaar kunnen gaan berechten, want anders was de gekte te groot geworden. Ik denk nog even terug aan de toestand van een Belgisch voetbal stadion. Voor de wedstrijd begon hadden er zeer grote ongeregeldheden kunnen afspelen waardoor mensen om het leven waren gekomen. Maar omdat de organisatie het blijkbaar in hun broek deed van angst voor nog veel meer doden, hebben ze de wedstrijd door laten gaan met die lijken nog in het publiek. Het is voor mij nog steeds niet voor te stellen dat dit ooit heeft kunnen gebeuren.

James Earl Ray

James Earl Ray, een misdadiger die echter niet eerder geweld had gebruikt, bekende op advies van zijn advocaat de moord en ontliep zo de doodstraf. Hij werd veroordeeld tot 99 jaar gevangenisstraf. De rest van zijn leven probeerde hij zijn bekentenis in te trekken en beweerde hij dat er een samenzwering was geweest. In 1997 werd deze opvatting gesteund door leden van de familie van King. Ray stierf in een gevangenis in 1998. Bij een jury in Memphis won de familie van King in 1999 een rechtszaak tegen Loyd Jowers, die beweerde dat hij de moord voor een maffiafiguur had gepleegd. Veel deskundigen echter waren niet overtuigd door het vonnis, en in 2000 werd na een onderzoek van 18 maanden besloten dat er geen bewijsmateriaal tegen Jowers was.Volgens Loyd Jowers was James Earl Ray, die voor de moord werd veroordeeld, niet meer dan een zondebok en was hij niet betrokken bij de moord. Jowers was van mening dat Earl Clark van de Memphis Police de fatale schoten loste.
http://nl.wikipedia.org/wiki/James_Earl_Ray  James Earl Ray bekende op 10 maart 1969 schuldig te zijn aan de moord op Martin Luther King op 4 april 1968 in Memphis, Tennessee. Drie dagen later trok hij zijn bekentenis in en tot op de dag van zijn dood heeft hij zijn onschuld volgehouden. Hij beweerde later dat hij onder druk een schuldbekentenis heeft afgelegd, om zo de doodstraf te ontlopen. Desondanks werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. In 1997 werd Ray in de gevangenis bezocht door Dexter King, de zoon van Martin Luther King. Dexter King steunde Rays verzoek voor een nieuw onderzoek. Het geweer van Ray werd eind jaren negentig onderzocht. Uit onderzoek is komen vast te staan dat dit niet het moordwapen geweest kan zijn. Zie tot slot op: http://www.geocities.com/~virtualtruth/king.htm

Drama met 39 doden/400 gewonden bij  voetbalwedstrijd in Belgie.

"Het Heizeldrama" uit 1985

Het drama Rond 19.00 uur lokale tijd, een uur voor de aftrap, begonnen de problemen. Voor de wedstrijd begon, werd door een groep jonge Belgische selectiespelers een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld. Bij puur toeval kwamen de kleuren van de teams overeen met die van de Europacup-finalisten. In de eerste helft ging het rode Belgische team aan de leiding met 3-0, tot grote vreugde van de supporters van Liverpool, die deden alsof de echte wedstrijd was begonnen. Toen het witte team in de tweede helft rond 19.10 uur scoorde, ontstonden gevechten. Met nog enkele minuten te gaan, werd de wedstrijd afgefloten en verlieten de jonge spelers het veld. De supporters van Liverpool en Juventus in vak X en Z stonden dicht tegenover elkaar. De scheiding tussen beide vakken was gemarkeerd door tijdelijk geplaatste gevlochten hekwerken en een niet te betreden gebied dat door een beperkt aantal politiemensen werd bemand. Op dat moment werd er vuurwerk afgestoken en raapten supporters stenen op die op de lager gelegen delen van het stadion lagen. Bij het naderen van de aftrap werd het stenen gooien heviger. Een groep fans van Liverpool stormde over de tribunes en brak uiteindelijk door het hekwerk dat hen van vak Z scheidde. In paniek omdat ze geen kant uit konden, renden de supporters van Juventus naar de zijkant van het vak, waar ze probeerden om over de muur te klimmen om te ontsnappen. Hoewel veel mensen wisten te ontkomen, kon de muur de enorme druk van de Italianen niet aan, waardoor deze omviel: vele supporters vielen naar beneden, anderen werden vertrapt in de menigte. Het bleek uiteindelijk de muur te zijn die de meeste slachtoffers maakte: 39 mensen overleden en honderden raakten gewond. Lichamen werden weggedragen op delen van het hekwerk en buiten op hopen gelegd, waar ze met grote voetbalvlaggen werden afgedekt. De helikopters waarmee de politie en hulpdiensten kwamen aanzetten bliezen de vlaggen echter weg en de situatie werd steeds chaotischer. Uit wraak voor de gebeurtenissen die zich in vak Z hadden afgespeeld, ontstonden rellen aan de kant waar de supporters van Juventus zaten. Zij baanden zich een weg omlaag en probeerden de andere kant te bereiken, maar dit werd door de politie tegengehouden. In een twee uur durende strijd gingen fans van Juventus de politie te lijf met stenen, flessen en vuurwerk. Toen de wedstrijd uiteindelijk begon, was de politie nog steeds bezig met de supporters van Juventus, en zij bleef gedurende de hele wedstrijd rondom het veld aanwezig.
De wedstrijd
Ondanks de ramp ging de wedstrijd toch van start, omdat men dacht dat het anders nog verder zou escaleren.
Beide aanvoerders spraken met het publiek en riepen hen op tot kalmte. De spelers wisten dat er supporters waren omgekomen, ook al was het onduidelijk hoeveel slachtoffers er waren. Er werd gezegd door sommige supporters dat het pas na de wedstrijd duidelijk werd dat er mensen waren omgekomen. Aan het einde van de wedstrijd hebben de Juventus-spelers midden op het veld hun overwinning gevierd. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er is echter geen beker uitgereikt.

Kijk naar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heizeldrama
Het Heizeldrama op 29 mei 1985 in het Heizelstadion in Brussel is een van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis. Voor de finale van de Europacup 1 van het seizoen 1984/85 tussen het Engelse Liverpool en Italiaanse Juventus braken rellen uit, toen Liverpoolsupporters het neutrale vak met fans bestormden da.1t met supporters van Juventus was gevuld. Daarbij kwamen 39 mensen (van wie 32 Italianen) om het leven en raakten er ongeveer 400 gewonden.

DRAMA met 74 doden en 250 gewonden in een voetbalstadion van Egypte 2012

http://nos.nl/artikel/336445-74-doden-in-voetbalstadion-egypte.html
donderdag 2 feb 2012, 03:40  (Update: 02-02-12, 08:17)
Brand en fans in het stadion in Port Saïd»Brand en fans in het stadion in Port Saïd AFP: In Egypte is een voetbalwedstrijd in de hoogste divisie uitgelopen op een bloedbad. Onmiddellijk na de wedstrijd in Port Saïd gingen fans van de winnende thuisploeg Al-Masri het veld op en vielen spelers en fans van de tegenstander, Al-Ahly uit Caïro, aan. De staats-tv meldt dat er 74 doden en zo'n 250 gewonden zijn. Het dodental kan nog oplopen. Op de televisie was te zien hoe de supporters uit Port Saïd jacht maakten op hun rivalen uit Caïro. De fans stormden het veld op het stenen en flessen. De spelers werden achtervolgd tot in de kleedkamer. Spelers en stewards werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk. Veel slachtoffers zouden steekwonden en hoofdwonden hebben, of zijn gestikt. De wedstrijd van vandaag werd met 3-1 gewonnen door Al-Masri. De aanhang van de twee clubs hebben een historie van vijandigheid. Volgens de BBC is vooral de aanhang van Al-Ahly, die bekend staat als de Ultra's, gewelddadig.
Grootste ramp: De plaatsvervangend minister van Gezondheid sprak van de "grootste ramp in de geschiedenis van het Egyptische voetbal".Het Egyptische parlement houdt morgen een spoedzitting naar aanleiding van het geweld. De Egyptische voetbalbond heeft de competitie voor onbepaalde tijd stilgelegd. Volgens de zender Al-Jazeera komt geweld bij voetbalwedstrijden steeds vaker voor. Volgens het station is er sinds de revolutie van vorig jaar minder politie beschikbaar om de orde te handhaven. In een stadion in Caïro waar een competitiewedstrijd werd stilgelegd vanwege het bloedbad in Port Saïd, werd brand gesticht. Ajax-Feyenoord: De Nederlandse trainer Cor Pot, die in de jaren negentig een half jaar bij Al-Masri werkte, zegt dat wedstrijden tussen Al-Masri en Al-Ahly altijd beladen zi

Maak jouw eigen website met JouwWeb