sterke mannen

'
Welcome! How do you like the new design? Check out the updates section to learn the new features of Jose Rizal website.

| Deze site wordt onderhouden door Jose Rizal University

Bookmark ons: Press (CTRL+D)
Jose Rizal: Een biografische schets
DOOR TEOFILO H. Montemayor
José Rizal, de nationale held van de Filippijnen en de trots van het Maleise ras, werd geboren op 19 juni 1861, in de stad Calamba. Hij was het zevende kind in een gezin van 11 kinderen (2 jongens en 9 meisjes). Zijn beide ouders waren opgeleid en behoorde tot voorname families.

Zijn vader, Francisco Mercado Rizal, een ijverige boer wie Rizal noemde "een model van vaders," kwam uit Biñan, Laguna; terwijl zijn moeder, Teodora Alonzo y Quintos, een zeer beschaafd en talentvolle vrouw die Rizal genaamd "liefdevolle en verstandige moeder," werd geboren in Meisic, Sta. Cruz, Manilla. Op de leeftijd van 3, leerde hij het alfabet van zijn moeder; op 5, terwijl het leren lezen en schrijven, liet hij al neigingen om kunstenaar te zijn. Hij verbaasde zijn familie en nabestaanden van zijn potlood tekeningen en schetsen en door zijn lijstwerk van klei. Op de leeftijd van 8, schreef hij een Tagalog gedicht, "Sa Aking Mga Kabata," het thema van die draait op de liefde voor de taal. In 1877, op 16-jarige leeftijd, behaalde hij zijn Bachelor of Arts graad met een gemiddelde van "uitstekend" van de Ateneo Municipal de Manila. In hetzelfde jaar, schreef hij zich in de Letteren en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Santo Tomas, terwijl op hetzelfde moment nam opleidingen die leiden tot de graad van landmeter en deskundig toezicht op de Ateneo. Hij eindigde de laatste koers op 21 maart 1877 en heeft de landmeter examen op 21 mei 1878; maar vanwege zijn leeftijd, 17, hij was niet licentie verleend aan het beroep uit te oefenen, tot 30 december 1881. In 1878 schreef hij zich in de geneeskunde aan de Universiteit van Santo Tomas, maar moest stoppen in zijn studie, toen hij voelde dat de Filippijnse studenten werden na te zijn gediscrimineerd door hun Dominicaanse docenten. Op 3 mei 1882, zeilde hij naar Spanje, waar hij vervolgde zijn studie aan de Universidad Central de Madrid. Op 21 juni 1884, op de leeftijd van 23, werd hij toegekend de graad van licentiaat in de geneeskunde en op juni 19,1885, op de leeftijd van 24, voltooide hij zijn opleiding in Filosofie en Letteren met een graad van "uitstekend."

Na veel gereisd in Europa, Amerika en Azië, beheerste hij 22 talen. Deze omvatten het Arabisch, Catalaans, Chinees, Engels, Frans, Duits, Grieks, Hebreeuws, Italiaans, Japans, Latijn, Maleise, Portugees, Russisch, Sanskriet, Spaans, Tagalog, en andere inheemse dialecten. Een veelzijdige genie, hij was een architect, kunstenaars, zakenman, cartoonist, opvoeder, econoom, etnoloog, wetenschappelijke boer, historicus, uitvinder, journalist, taalkundige, muzikant, mythologist, nationalistische, naturalist, romanschrijver, opthalmic chirurg, dichter, propagandist, psycholoog , wetenschapper, beeldhouwer, socioloog en theoloog.

Hij was een expert zwaardvechter en een goed schot. In de hoop van het beveiligen van politieke en sociale hervormingen voor zijn land en tegelijkertijd te voeden zijn landgenoten, Rizal, de grootste apostel van Filippijnse nationalisme, gepubliceerd, terwijl in Europa, een aantal werken met uiterst nationalistische en revolutionaire tendensen. In maart 1887 zijn gedurfde boek, Noli me tangere een satirische roman blootstellen van de arrogantie en het despotisme van de Spaanse geestelijkheid, werd gepubliceerd in Berlijn; in 1890 hij herdrukt in Parijs, Morga's SUCCESSOS DE LAS ISLAS FILIPINAS met zijn aantekeningen om te bewijzen dat de Filippino's had een beschaving waardig trots zelfs lang voordat de Spanjaarden voet aan Filippijnse bodem te zijn; op 18 september 1891, EL Filibusterismo, zijn tweede roman en een vervolg aan de NOLI en meer revolutionair en tragisch dan de laatste, werd gedrukt in Gent. Vanwege zijn onverschrokken blootstellingen van het onrecht begaan door de burgerlijke en kerkelijke functionarissen, Rizal uitgelokt de vijandigheid van de machthebbers. Dit leidde zichzelf, zijn familie en landgenoten in de problemen met de Spaanse ambtenaren van het land. Als gevolg hiervan, hij en zij die contacten met hem gehad, werden overschaduwd; de autoriteiten waren niet alleen het vinden van fouten, maar zelfs fabriceren kosten om hem vast te pinnen. Zo werd hij opgesloten in Fort Santiago van 6 juli 1892 tot 15 juli 1892 op een lading die anti-monnik pamfletten werden gevonden in de bagage van zijn zuster Lucia die aankomen met hem uit Hong Kong. Terwijl een politieke ballingschap in Dapitan, die zich bezighouden hij in de landbouw, de visserij en het bedrijfsleven; hij onderhouden en geëxploiteerd een ziekenhuis; dirigeerde hij classes- zijn leerlingen het Engels en de Spaanse taal, de kunst geleerd.

De wetenschappen, beroepsgerichte vakken zoals landbouw, landmeten, beeldhouwen en schilderen, evenals de kunst van zelfverdediging; Hij deed een aantal onderzoeken en verzamelde exemplaren; hij in correspondentie met gerenommeerde mannen van brieven en wetenschappen in het buitenland ingeschreven; en met de hulp van zijn leerlingen, bouwde hij water dam en een reliëfkaart van Mindanao - zowel beschouwd opmerkelijke technische prestaties. Zijn oprechtheid en vriendelijkheid won voor hem het vertrouwen van zelfs die zijn toegewezen aan hem te bewaken; zijn goede manieren en warme persoonlijkheid werden onweerstaanbaar gevonden door vrouwen van alle rassen met wie persoonlijke contacten had hij; zijn intelligentie en nederigheid opgedaan voor hem het respect en de bewondering van vooraanstaande mannen van andere landen; terwijl zijn onverschrokken moed en vastberadenheid om te verheffen het welzijn van zijn volk werden gevreesd door zijn vijanden.

Toen de Filippijnse revolutie begon op 26 augustus 1896, zijn vijanden verloor geen tijd in hem naar beneden te drukken. Ze waren in staat om te getuigen, die hem in verband met de opstand en deze werden nooit toegestaan ​​om geconfronteerd te worden door hem te werven. Dus, vanaf 3 november 1986, de datum van zijn executie, was hij weer inzetten voor Fort Santiago. In zijn gevangenis cel, schreef hij een naamloos gedicht, nu bekend als "Ultimo Adios", die wordt beschouwd als een meesterwerk en een levend document te drukken niet alleen de held grote liefde van land, maar ook die van alle Filippino's. Na een schijnproces werd hij veroordeeld wegens rebellie, opruiing en het vormen van illegale vereniging. In de koude ochtend van 30 december 1896, Rizal, een man wiens 35 jaar van het leven was vol met gevarieerde activiteiten waaruit bleek dat de Filippijnse heeft een capaciteit om te evenaren, zo niet te blinken, zelfs degenen die hem behandelen als een slaaf, werd beschoten Bagumbayan veld.

Dr Jose Rizal was een chirurg, dichter, kunstenaar, en meer tijdens zijn 35 jaar. - Publiek domein als gevolg van leeftijd, via Wikipedia.
Foto van Jose Rizal, een genie en verzetsleider in de Filippijnen tijdens de Spaanse kolonisatie. Publiek domein als gevolg van leeftijd, via Wikipedia.

Jose Rizal was een man van ongelooflijke intellectuele kracht, met verbazend artistiek talent ook. Hij blonk uit in iets dat hij zijn gedachten - geneeskunde, poëzie, schetsen, architectuur, sociologie ... de lijst lijkt bijna eindeloos.

Zo Rizal's martelaarschap door de Spaanse koloniale autoriteiten terwijl hij nog heel jong was een enorm verlies voor de Filippijnen , en de wereld in het algemeen.

Vandaag de dag, de mensen van de Filipijnen eren hem als hun nationale held.

Early Life:

Op 19 juni 1861, Francisco Rizal Mercado en Teodora Alonzo y Quintos verwelkomde hun zevende kind ter wereld op Calamba. Zij noemden de jongen Jose Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda.

 

De familie Mercado waren rijke boeren die land gehuurd van de Dominicaanse religieuze orde. Afstammelingen van een Chinese immigrant genaamd Domingo Lam-co, veranderden ze hun naam in Mercado ("markt") onder druk van de anti-Chinese gevoelens onder de Spaanse kolonisatoren.

Van jongs af aan, Jose Rizal Mercado toonde een vroegrijp intellect. Hij leerde het alfabet van zijn moeder op 3, en konden lezen en schrijven op de leeftijd van 5.

Onderwijs:

Jose Rizal Mercado woonden de Ateneo Municipal de Manila, afstuderen op de leeftijd van 16 met de hoogste eer. Hij nam een ​​post-doctorale opleiding is er in het landmeten.

Rizal Mercado voltooide opleiding van zijn landmeter in 1877, en gaf de licentie-examen mei 1878, maar kon een licentie om te oefenen niet ontvangen, omdat hij nog maar 17 jaar oud. (Hij werd een licentie in 1881, toen hij de meerderjarigheid heeft bereikt verleend.)

In 1878, de jonge man ook ingeschreven aan de universiteit van Santo Tomas als medisch student. Hij stopte later de school, dat is ontleend discriminatie van Filippijnse studenten door de Dominicaanse professoren.

 

Rizal Goes naar Madrid:

In mei van 1882, Jose Rizal kreeg op een schip naar Spanje zonder medeweten van zijn ouders van zijn bedoelingen. Hij ingeschreven aan de Universidad Central de Madrid.

In juni van 1884, ontving hij zijn medische graad aan de leeftijd van 23 jaar; het volgende jaar, hij ook afgestudeerd aan de afdeling Filosofie en Letteren.

Geïnspireerd door het bevorderen van blindheid van zijn moeder, Rizal naast ging naar de universiteit van Parijs en daarna de Universiteit van Heidelberg om verder onderzoek op het gebied van oogheelkunde voltooien. In Heidelberg, studeerde hij onder de beroemde professor Otto Becker. Rizal eindigde zijn tweede doctoraat aan Heidelberg in 1887.

Rizal's Life in Europa:

Jose Rizal woonde in Europa voor 10 jaar. Gedurende die tijd, pakte hij een aantal talen; in feite, kon hij converseren in meer dan 10 verschillende talen.

Terwijl in Europa, de jonge Filippijnse indruk op iedereen die hem met zijn charme, zijn intelligentie en zijn beheersing van een ongelooflijke waaier van verschillende vakgebieden voldaan.

Rizal blonk uit in martial arts, schermen, beeldhouwkunst, schilderkunst, het onderwijs, de antropologie, en journalistiek, onder andere dingen.

Tijdens zijn Europese verblijf, begon hij ook romans te schrijven. Rizal klaar met zijn eerste boek, Noli me tangere, terwijl het leven in Wilhemsfeld met de dominee Karl Ullmer.

Romans en andere werken:

Rizal schreef Noli me tangere in het Spaans; Het werd gepubliceerd in 1887 in Berlijn. De roman is een vernietigende aanklacht tegen de katholieke kerk en de Spaanse koloniale overheersing in de Filippijnen.

Dit boek gecementeerd Jose Rizal op de lijst van herrieschoppers de Spaanse koloniale overheid. Toen Rizal terug naar huis voor een bezoek, kreeg hij een dagvaarding van de gouverneur-generaal, en moest zich verdedigen tegen beschuldigingen van het verspreiden van subversieve ideeën.

Hoewel de Spaanse gouverneur geaccepteerd Rizal's uitleg, de katholieke kerk was minder bereid om te vergeven. In 1891, Rizal publiceerde een vervolg, getiteld El Filibusterismo.

Programma van hervormingen:

Zowel in zijn romans en in de krant editorials, Jose Rizal opgeroepen tot een aantal hervormingen van het Spaanse koloniale systeem in de Filippijnen.

Hij pleitte voor de vrijheid van meningsuiting en vergadering, gelijke rechten voor de wet voor de Filippino's, en Filippijnse priesters in plaats van de vaak corrupte Spaanse geestelijken. Daarnaast Rizal opgeroepen voor de Filippijnen om een provincie in Spanje geworden, met vertegenwoordiging in de Spaanse wetgever (de Cortes Generales).

Rizal nooit opgeroepen tot onafhankelijkheid voor de Filippijnen. Niettemin, de koloniale overheid beschouwde hem als een gevaarlijke radicale, en verklaarde hem een ​​vijand van de staat.

Ballingschap en Verkering:

In 1892, Rizal terug naar de Filippijnen. Hij werd bijna onmiddellijk beschuldigd van betrokkenheid bij het brouwen van rebellie, en werd verbannen naar Dapitan, op het eiland Mindanao. Rizal zou daar voor vier jaar, het onderwijzen school en het stimuleren van de landbouwhervormingen.

In dezelfde periode, de mensen van de Filippijnen groeide meer te popelen om in opstand te komen tegen de Spaanse koloniale aanwezigheid. Mede geïnspireerd door Rizal's organisatie, La Liga, rebellenleiders zoals Andres Bonifacio begon aan te dringen op militaire actie tegen het Spaanse regime.

In Dapitan, Rizal ontmoet en verliefd op Josephine Bracken, die haar stiefvader bracht hem voor een staaroperatie. Het echtpaar een aanvraag voor een huwelijk licentie, maar werden geweigerd door de kerk (die Rizal was geëxcommuniceerd).

Trial and Execution:

De Filippijnse revolutie uitbrak in 1896. Rizal hekelde het geweld, en kreeg toestemming om Cuba te reizen om slachtoffers van gele koorts neiging om in ruil voor zijn vrijheid. Bonifacio en twee medewerkers stiekem aan boord van het schip naar Cuba voordat hij verliet de Filippijnen, in een poging om Rizal te overtuigen om te ontsnappen met hen, maar Rizal geweigerd.

Hij werd gearresteerd door de Spaanse op de weg, die naar Barcelona, ​​en vervolgens uitgeleverd aan Manila voor berechting. Jose Rizal werd berecht door de krijgsraad, beschuldigd van samenzwering, opruiing en rebellie.

Ondanks een gebrek aan enig bewijs van zijn medeplichtigheid aan de Revolutie, werd Rizal veroordeeld op alle punten en gezien de doodstraf.

Hij mocht Josephine trouwen twee uur voor zijn executie door een vuurpeloton op 30 december, 1896. Jose Rizal was slechts 35 jaar oud.

Jose Rizal's Legacy:

Jose Rizal wordt herinnerd vandaag heel de Filippijnen voor zijn genialiteit, zijn moed, zijn vreedzaam verzet tegen tirannie, en zijn medeleven. Filippijnse schoolkinderen zijn laatste literaire werk, een gedicht genaamd Mi Ultimo Adios ("My Last Goodbye '), evenals zijn twee beroemde romans.

Aangespoord door Rizal's martelaarschap, de Filippijnse revolutie voortgezet tot 1898. Met de hulp van de Verenigde Staten, de Filippijnse archipel in staat was om het Spaanse leger te verslaan. De Filippijnen verklaarde haar onafhankelijkheid van Spanje op 12 juni 1898. Het was de eerste democratische republiek in Azië.

José Rizal Biography

Doctor, Activist, Poet, Journalist (1861–1896)
 

Quick Facts

Name José Rizal Occupation Doctor, Activist, Poet, Journalist Birth Date June 19, 1861 Death Date December 30, 1896 Education University of Madrid, University of Heidelberg, University of Santo Tomas Place of Birth Calamba, Laguna Province, Philippines Place of Death Manila, PhilippinesAKAJosé RizalFull NameJosé Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda
José Rizal called for peaceful reform of Spain's colonial rule in the Philippines. After his 1896 execution, he became an icon for the nationalist movement.

IN THESE GROUPS

Synopsis

José Rizal was born on June 19, 1861, in Calamba, Philippines. While living in Europe, Rizal wrote about the discrimination that accompanied Spain's colonial rule of his country. He returned to the Philippines in 1892, but was exiled due to his desire for reform. Although he supported peaceful change, Rizal was convicted of sedition and executed on December 30, 1896, at age 35.

Early Life

On June 19, 1861, José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda was born in Calamba in the Philippines' Laguna Province. A brilliant student who became proficient in multiple languages, José Rizal studied medicine in Manila. In 1882, he traveled to Spain to complete his medical degree.

Writing and Reform

While in Europe, José Rizal became part of the Propaganda Movement, connecting with other Filipinos who wanted reform. He also wrote his first novel, Noli Me Tangere (Touch Me Not/The Social Cancer), a work that detailed the dark aspects of Spain's colonial rule in the Philippines, with particular focus on the role of Catholic friars. The book was banned in the Philippines, though copies were smuggled in. Because of this novel, Rizal's return to the Philippines in 1887 was cut short when he was targeted by police.

Rizal returned to Europe and continued to write, releasing his follow-up novel, El Filibusterismo (The Reign of Greed) in 1891. He also published articles in La Solidaridad, a paper aligned with the Propaganda Movement. The reforms Rizal advocated for did not include independence—he called for equal treatment of Filipinos, limiting the power of Spanish friars and representation for the Philippines in the Spanish Cortes (Spain's parliament).

Exile in the Philippines

Rizal returned to the Philippines in 1892, feeling he needed to be in the country to effect change. Although the reform society he founded, the Liga Filipino (Philippine League), supported non-violent action, Rizal was still exiled to Dapitan, on the island of Mindanao. During the four years Rizal was in exile, he practiced medicine and took on students.

Execution and Legacy

In 1895, Rizal asked for permission to travel to Cuba as an army doctor. His request was approved, but in August 1896, Katipunan, a nationalist Filipino society founded by Andres Bonifacio, revolted. Though he had no ties to the group, and disapproved of its violent methods, Rizal was arrested shortly thereafter.

After a show trial, Rizal was convicted of sedition and sentenced to death by firing squad. Rizal's public execution was carried out in Manila on December 30, 1896, when he was 35 years old. His execution created more opposition to Spanish rule.

Spain's control of the Philippines ended in 1898, though the country did not gain lasting independence until after World War II. Rizal remains a nationalist icon in the Philippines for helping the country take its first steps toward independence.

Advertisement — Continue reading below

 

Fact Check

We strive for accuracy and fairness. If you see something that doesn't look right, contact us!

Cite This Page

APA Style

José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda. (2014). The Biography.com website. Retrieved 08:40, Nov 30, 2014, from http://www.biography.com/people/josé-rizal-39486.

Harvard Style

José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda. [Internet]. 2014. The Biography.com website. Available from: http://www.biography.com/people/josé-rizal-39486 [Accessed 30 Nov 2014].

MLA Style

"José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda." Bio. A&E Television Networks, 2014. Web. 30 Nov. 2014.

 

'