Rik Zaal

Het Borát-hoekje van Rik is misschien iets dat velen zich niet meer zullen kunnen herinneren, maar in de tijd dat Rik gastlessen gaf aan de kunstacademie in Enschede, ging het hier met name over. Ik laat je graag het onderstaande even lezen dat ik vond via wikipedia.

Borát (volledige titel: Borát. Een programma gespeld B, O, R, A, accent aigu, T) was een Nederlands absurdistisch radioprogramma dat tussen 1984 en 1989 werd uitgezonden door de VPRO. Korte tijd is er ook een televisieversie geweest (Borát TV). Na 1989 was er nog een beperkte voortzetting in het programma Het Gebouw, genoemd Borát Hoekje.

Het programma is in 1983 bedacht door Rik Zaal en had toen als ondertitel een vrolijke strijd tussen fictie en werkelijkheid. Borát werd gepresenteerd door Rik Zaal en de productie was in handen van Jet van Boxtel.

Het programma had een aantal min of meer vaste onderdelen:

Onregelmatige optredens van:

  • Neelie (De Column van Neelie - (Neelie Kroes geparodieerd door Harmke Pijpers)
  • Kurt Schnedel, een kwaaie Sudeten-Duitser (Koch)
  • Een anonieme vertegenwoordiger van het Patriottisch Front Groot Gelderland (Koch)
  • Quizmaster Grendel Laverman (Koch)
  • Talkshowhost Runder Voorhof (Koch)
  • ZKH De Prins (Bernhard gespeeld door Koch)
  • Edward Vunzing, iemand uit Bussum (Koch)
  • Ferdinand Verwicht bedenkt dingen en doet bijbehorende geluiden (Koch)
  • De man van de planeet Urinius (Koch)
  • Verder rubrieken als Wat Ik Heel Goed Kan, Goedkope Meningen, Wat Mensen Graag Doen, Geluiden Raden (e.a.) met Lily, de quiz Is het een man of is het een vrouw?, de Grondsoortenquiz, het Borát Kinderhoekje, Boy Stams Moppentrommel, de problemenrubriek Ik Zou Wel Eens Willen Weten met Dette Freesreker; geesten oproepen met Anton Berkhout, etc. etc.

Verder werkten o.a. Marjan Luif en Jan Vermaas mee aan het programma.

Hetzelfde idee is op televisie voortgezet in het programma Jiskefet, waar o.a. Koch en Romeyn aan meewerkten, en waarin een aantal van de Borát-types en -sketches terugkwamen (zoals Henk Mul, Prins Bernhard, Informatie voor de Vissers, Agrarische Humor). Enkele van de types (Kees Dijkstra en diens moeder Jikke, Kaat en Anna Schalkens, De Kindje) presenteerden in de jaren na Borát het kinderradioprogramma 'Van 0 tot 80'. Marjan Luif heeft nog lange tijd 'De Groentevrouw' gespeeld bij Het Gebouw, een programma dat nu nog op internet te volgen is.

 

Later kwam ik Rik vaak tegen op de televisie met zijn schitterende programma " Zaal over de vloer"  Voor dit programma wilde ik echt vrijmaken. Het waren de programma's waarbij Rik samen met Frans Bromet interviews deden met kinderen en volwassenen. Ondanks deze simpele en uiterst eenvoudige vorm was het zeer vooruitstrevend en vaak nog ongevenaard in kwaliteit voor mij.

Maar kijk zelf maar even naar een slecht interview van Rick Zaal en later even naar zijn bijdrage van een interview.

 

Het is grappig te vernemen dat Rik kort geleden zich heeft willen richten op een oud Bijbelverhaal van " De verloren zoon"  lees het onderstaande:

Verlorenzoon.com

Door: Rik Zaal

Er was geen ontsnappen meer aan. Deze kleine terrorist, die zo plotseling in zijn leven was binnengedrongen, zou niet meer loslaten. 

Herman Huizinga wordt op een dag geconfronteerd met een zoon van wiens bestaan hij nooit geweten heeft. Een zoon die uit blijkt te zijn op wraak en een deel van de flinke erfenis die Herman ooit zal nalaten. Samen met zijn halfzus, Hermans dochter Anne, intimideert en terroriseert Patrick zijn nieuw gevonden vader.

Als er al zoiets in mij is als heimwee, dan is het heimwee naar ervaringen die ik nooit heb gehad en die ik toch mis. De ergste soort heimwee is dat.

Herman gaat gebukt onder een obsessief schuldgevoel over misstanden uit het verleden en zijn onvermogen zich dit verleden te herinneren. Gek gemaakt door zijn kwelgeesten en de gespannen situatie in zijn thuisland ontvlucht Herman zijn demonen.

Ik word een culturele vluchteling, weg van de mij bedreigende cultuur in mijn eigen land. Dat is niet laf, dat is niet moedig, dat is wat mij betreft gewoon het beste.

Verlorenzoon.com is een ingrijpend boek over een land op drift, over herinnering en verleden, en over een vader en zoon die tot elkaar veroordeeld zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb